Metro Türkiye, Coğrafi İşaret Tescilli Bursa Kara İncirinin İzindeydi
Yerel üreticiyi desteklemekten, Coğrafi İşaret tescilli eserlerin korunmasına kadar uzanan yerelleştirme projeleriyle kamuoyuna ilham veren Metro Türkiye, “Yerelden Takip” projesi kapsamında Türk mutfağının pahalı şefleriyle mevsiminde yerel üreticileri ziyaret ediyor. Boğaziçi Lüfer ve Aydın Kestanesi ile başlayan gastronomik keşif yolculuğunun üçüncü etabında izin alınarak Bursa Siyah İnciri çekildi. Şef Şemsa Denizsel, Bursa Siyah İncirini çağdaş ve klasik tanımlarla günümüze taşıdı.
12 Eylül 2023 – Türk mutfağının değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için 33 yıldır çalışan Metro Türkiye, “Yerelden Takip” projesiyle yerel üreticiler ve yerel ürünler konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Şef Şemsa Denizsel iş birliğiyle başlatılan projede Coğrafi İşaretli Tescilli ve aday çalışmaları ön plana çıkaran Metro Türkiye, hasat zamanında eserlerin yetiştiği bölgeye giderek geçmişten günümüze hikayeyi paylaşıyor ve coğrafi işaret farkındalığını artırmayı hedefliyor. tescilli çalışmaların hem profesyonel hem de konut mutfaklarında daha fazla yer almasını sağlamak. Yok olmaya yüz tutmuş yerel tanımların klasik ve çağdaş yorumlarıyla mutfaklarda yer bulması konusunda da farkındalık yaratıyor.
“Yerlinin İzinde” projesinin üçüncü durağında ise Coğrafi İşaretli Bursa Siyah İnciri’nin üretim süreçlerine ve tüketim alanlarına tanıklık etmek üzere Bursa’nın Karabalçık Köyü’ndeki Bursa Siyah İncir bahçesi ziyaret edildi. Düzenlenen geziye Swissôtel Uludağ eşlik etti Ankara’dan Bursa Executive Şef Güngör Taş, Swissôtel Uludağ Bursa Pasta Şefi Samet Okçu, Divan Bursa Otel Executive Şef Sercan Yavuz, Uzay Pastane Şefi & Üretim Müdürü Ali Muslu ve Pasto Bursa İşletme Sahibi ve Şef Hakan Doğan. Danışman Çikolata Şefi Gamze Baş, Buselik Şefi Mihta Yıldırımtaş, İstanbul Çağdaş Şefi Tuğçe Mirza Canik ve Red Balon Şefi Ulaş Durmaz katıldı. Türkiye’nin önde gelen sanatkarlarından biri; Projede oyuncu, yazar ve yönetmen Ezel Akay da yer aldı. Köklü geçmişiyle Bursa mutfağı, Bursa Siyah İncir’in tarihçesi ve mutfak kültüründeki yeri gezinin gündemini oluşturdu.
“ “Bursa Siyah İnciri’nin tarihi ve kültürel mirasını Metro Türkiye’nin desteğiyle geleceğe taşıyoruz.”
İncir bahçesinde tura başlayan katılımcılar, Bursa Siyah İncirinin neslinin tükenmesini önlemek için yapılan çalışmaları ve Coğrafi İşaretli Bursa Siyah İnciri’nin yolculuğunu dinleyerek olgun incirlerin hasadını yaptı. Bursa Tarım Kooperatifleri Lideri Osman Özkan ; Bölgedeki siyah incir üretiminin ayrıntılarını ve Metro Türkiye’nin sağladığı satın alma garantisiyle bölge halkına sağladığı ekonomik katkıyı şöyle anlattı: “Son beş yılda Metro Türkiye’nin sağladığı güvence ve iş birliği desteği kritik bir rol oynadı. bölgenin kalkınması. Metro’nun yol haritasıyla uluslararası standartlara yükselen Bursa Siyah İncir’in kalitesi, sadece ticari değil, kültürel mirasımıza da yücelik kazandırdı. Metro Türkiye bu süreçte rehberimiz oldu. Bursa Siyah İncir topraklarımızın emeğini ve özverisini simgelemektedir. Bu nedenle gelecek nesillerin bu değerli çalışmalardan faydalanabilmesi için hep birlikte çalışmalıyız. Metro Türkiye’nin katkıları geleceğe dair umutlarımızı daha da güçlendiriyor; Hep birlikte daha aydınlık, daha verimli günler bizi bekliyor” dedi.
“ “Bu özel ürünü destekleyip gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız.”
Bursa’nın yöresel lezzetleriyle hazırlanan kahvaltının ardından katılımcılar, Hünkâr Beyefendi Konağı’nda Ezel Akay’dan İncir Hikâyeleri ile Bursa Mutfağı’nın tarihe ve bölgeye sosyolojik katkısını dinledi. Klasik lezzetlerin yerlileşmesi ve sürdürülebilirliğinin ancak Coğrafi İşaretli eserlerin korunmasıyla mümkün olacağını belirten Prof. Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “ Yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin korunması, tüketiciye ürünün tanıtılması ve bu ürünlerin tabaklarda yorumlanarak yaşamaya devam etmesinin sağlanmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu anlayışla gelecek nesillere bırakacağımız kültürel mirası oluşturmak ve eşsiz lezzetleri kayıt altına almak amacıyla 2012 yılında “Coğrafi İşaretli Ürünler” projemizi başlattık. Coğrafi işaret tescilinin Türkiye’ye getirilmesine öncülük ettik. Bu tescil, klasik üretim usullerini ve bölgeye özgü ürünleri gelecek nesillere taşırken, bölge ekonomisine de katkı sağlıyor. O tarihten bu yana coğrafi işaretlerin üretim süreçlerinden, üreticilerinin desteklenmesine, bu eserlerin yurt dışına ihraç edilmesinden restoran menülerinde yer almasına kadar birçok alanda katma değer yaratmak için çalışmaya devam ediyoruz. “Yerel üreticilerle tüketiciler arasında köprü kurarak, Mersin Kan Portakalından Karacaağaç Pilavına, Taşköprü Sarımsağından Bursa Bıçağına, Bursa Siyah İncir gibi 200’ün üzerinde Coğrafi İşaretli ve aday ürünü raflarımızda yer alıyoruz” dedi. .
Kooperatiflere sadece satın alma konusunda değil aynı zamanda eğitim, tanıtım ve pazarlama konularında, özellikle ürünlerin tescil süreçlerinde, paketlenmesinde, etiketlenmesinde ve sevkiyatında destek verdiklerini vurgulayan Prof. Turung ; Yereli Arayış Projesi ile yerel eserlerimizle ilgili unutulmaya yüz tutmuş tanımlamaları gün ışığına çıkarırken, eserlerin kullanım alanlarının farklı teknikler ve yeni bakış açılarıyla genişletilmesine ve sanata dahil edilmesine de öncülük ediyoruz. Klasik tanımların yanı sıra çağdaş tanımlar da yer alıyor. “Bursa Siyah İncirinin Türk mutfağı şeflerimizin yaratıcılığıyla çok daha farklı yerlere ulaşacağına eminiz” dedi.
Şef Şemsa Denizsel’den Bursa Siyah İncir Yorumu
Coğrafi İşaretli Eserleri, büyüdüğü bölgenin kültürel bir parçası olarak gören Metro Türkiye, gastronomi turuna İsabey Mahalle Konağı’nda devam etti. Ortaklar burada; Esebey Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Şefi Şemsa Denizsel’in katkılarıyla Yörenin klasik lezzetlerini yorumlayıp, Bursa Siyah İncirli Şef Şemsa Denizsel ile bütünleştirdiği özel menüyü deneyimledi; “Metro Türkiye ile ‘Yerlinin İzinde’ gezimizde bu kez mucizevi meyve incirlerinin en pahalı çeşitlerinden biri olan Bursa Siyah İnciri’ni keşfediyoruz. Menüyü oluştururken binlerce çiçeğin tohumlarını sunan bu meyvenin bana verdiği heyecan ve ilhamla, farklı teknikleri yörenin yöresinden gelen diğer malzemelerle birleştirdim. Geliştirdiğim her tarifte farklı pişirme teknikleriyle kat kat incirin tadını doyasıya yaşamanızı sağlamak istedim. “Mutfağımızda başlangıç, ana yemek ve tatlı olarak kullanılan nadide meyvelerden biri olan Bursa Siyah İncir, bana ilham verdiği gibi tüm şeflerimize de ilham vermesini diliyorum.” Menüyü şu cümlelerle sundu: Menüde; İncirli Peynir Salatası, İncir Sirkesiyle Marine Edilmiş Kuzu Kol, İncirli Süzme Köy Yoğurt, Oturtma Tatlısı gibi yenilikçi lezzetlere yer verildi.
Peki incir hakkında bunları biliyor muydunuz?
İncir yerken ağzınızda çıtırtı hissettiğiniz her parçacık, bir çiçeğe karşılık gelen bir tohumdur. Bu nedenle incirin çoğalabilmesi için bu tohumların toprağa ulaşması gerekir. Ama daha da önemlisi o çiçeklerin en başından itibaren gübrelenmesi gerekiyor. Bu olağanüstü çiçeğin tozlaşmasını sağlayan alışılmadık bir hayvan kümesi var: Agaonidae familyasına ait, incir arıları olarak bilinen bir arı kümesi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı